Osnovne Namirnice

BRAŠNA OD CELOG ZRNA ŽITARICA – Belo brašno ne sadrži minerale, vitamine i biljna vlakna za razliku od brašna od celog zrna žitarica. Svi ovi sastojci integralnog brašna su neophodni za regulisanje metabolizma i održanje zdravstvene ravnoteže u našem organizmu. Najzastupljenija brašna od celog zrna žitarice su od: pšenice, raži, ovsa, ječma, kukuruza, heljde, spelte i dr.

SPELTA (Krupnik) je prastara žitarica koja se gajila u dolini Nila pre 5000 godina. U naše krajeve su je doneli Kelti i gajila se se sve do polovine prošlog veka kada su je potisnuli visokorodni hibridi pšenice. Danas se zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrednosti sve više ponovo uzgaja.

HLADNO CEĐENA NERAFINISANA BILJNA ULJA – Hladno ceđena nerafinisana biljna ulja predstavljaju osnovu zdrave ishrane i najraspostranjenija su ulja od suncokreta, maslina, košpice grožđa, semena lana, susama, bundeve, soje, palmina ulja i dr.

Zajedničke osobine su im da sadrže nezasićene masne kiseline koje učestvuju u sintezi hormona, ulaze u sastav nervnih ćelija i ćelijskih membrana. Raznosači su vitamina A, D, E,K koji se u njima rastvaraju. Vitamini A i E su opšte poznati antioksidanti i borci protiv slobodnih radikala, osnovnih faktora starenja ćelija, vitamin D pomaže kalcijumu i fosforu da stigne do kostiju i zuba, dok K utiče na elastičnost krvnih sudova i bolju cirkulaciju.

GI PUTER (ghee) – prečišćeni maslac koji se dobija posebnom preradom. Dobijena mast je zlatnožute boje, prijatnog mirisa, lako se vari i veoma sporo sagoreva tako da organizmu daje dugotrajnu energiju. Pomaže da se balansira stomačna kiselina, poboljšava probavu i povoljno deluje na celokupan imuni sistem. U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini ghi se koristi hiljadama godina kao specijalna hrana i lekovito sredstvo.

TAMARI – To je taman, ukusom bogat soja sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno, a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos vrhunskog kvaliteta i divnog ukusa.

SOJA SOS – Soja sos se dobija fermentacijom sojinog zrna pri čemu se proteini i masti pretapaju u lako svarljive amino kiseline, složene šećere i masne kiseline. Upotreba soja sosa u ishrani poboljšava rad srca smanjujući nivo triglicerida, podiže nivo zdravog holesterola i sprečava zgrušavanje krvi, dok minerali u njemu imaju antioksidaciono dejstvo. Takođe stvara seratonin koji nas čini zdravijim, a raspoloženje stabilnijim.

HIMALAJSKA SO – Prirodna Himalajska-kristalna SO je najčistija i najzdravija so na svetu. Stara preko 250 miliona godina. Nastala je u kristalno čistim himalajskim pećinama, iz kojih se ručno vadi i pere, prirodno se suši na suncu i pakuje u organske pamučne vreće, da bi zadržala čistotu i vibraciju prirodnog ambijenta.

Sadrži 84 elementa koja se nalaze i u našem organizmu, tako da je popuno komplementarna i snabdeva naše telo svim potrebnim mineralima. Minerali koji se nalaze u himalajskoj soli su sićušni i ćelija može lako da ih svari. Ima jedinstvenu molekularnu strukturu koja zadržava kosmičku vibraciju i univerzalnu energiju.

Lako se apsorbuje i sprečava dehidraciju organizma. Reguliše nivo vode i elekrolite u organizmu. Balansira pH faktor u ćelijama. Reguliše nivo šećera u krvi i sprečava nastajanje dijabetisa. Sprečava starenje organizma. Pomaže kod regulisanja metabolizma i procesa varenja. Podržava zdravlje respiratornog trakta, posebno sinusa. Sprečava grčeve u mišićima. Poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravlju vaskularnog sistema, posebno optimizuje puls. Utiče na pročišćavanju i detoksifikaciji krvi. Pomaže jačanju kostiju, posebno kod dece u razvoju. Podržava rad jetre i bubrega. Obnavlja ćelije mozga i utiče na poboljšanje koncentracije i zdravog sna. Doprinosi poboljšanju opšteg energetskog nivoa organizma, boljem raspoloženju i pozitivnom mišljenju. Nema dodatne negativne efekte – ne oštećuje bubrege, želudac i unutrašnje organe. Utiče na poboljšanje prirodnog ukusa hrane koja se soli.

AGAVA SIRUP – Sirup blagog ukusa koji donekle podseća na med i niskog glikemijskog indeksa (17). Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu mogu ga koristiti i dijabetičari, kao i svi oni koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Dobija se od meksičkog kaktusa plave agave i sadrži fruktozu, glukozu, kao i izvesnu količinu gvožđa. Po ukusu je oko 1,5 puta slađi od šećera.

MED – Zahvaljujući svom sastavu, med se od davnina smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lekova za lečenje širokog spektra tegoba.

Istorija upotrebe meda stara je koliko i istorija čovjeka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korišćenju. Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja praistorijka slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu stene u Španiji. I egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a neveroatni nalazi, stari preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

Med je mešavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, flavonoida, vitamina i minerala.

STEVIJA – stevija je prirodni biljni zaslađivač koji se vekovima koristi u Paragvaju. Temeljno je ispitivana u brojnim istraživanjima širom sveta i pokazalo se da je bezbedna i korisna za ljudsku upotrebu. To se pokazalo tačnim i u praksi, jer se u svetu u prethodnih dvadeset godinama potrošnja stevije meri hiljadama tona. Rafinisani šećer nema nikakvih nutritivnih benefita i predstavlja samo prazne kalorije, dok je stevija mnogo slađa od šećera, a ne poseduje ni jednu negativnu karakteristiku koju ima komercijalni beli šećer. Industrijska istraživanja u Japanu su pokazala da je stevija stabilna i na visokim temperaturama, te kao takva može da se primenjuje u svakodnevnoj pripremi zdravije hrane i napitaka.

SMEĐI ŠEĆER OD ŠEĆERNE TRSKE / JEČMENI SLAD